Vaak gestelde vragen

Vragen over de poppen

Maak je poppen in opdracht?

Ja, ik maak vooral poppen op vraag. Denk hierbij aan de geboortepoppen, herinneringspoppen en gepersonaliseerde poppen. 

Soms maak ik ook zelf gewoon poppen vanuit mijn eigen fantasie en creativiteit. Deze komen direct in de shop terecht onder beschikbare poppen. 

Daarnaast maak ik ook artistieke poppen (poppen geschikt voor volwassenen of verzamelaars). Ook deze zul je kunnen terugvinden onder de beschikbare poppen in de shop. 

Uit welke materialen worden de poppen gemaakt?

De poppen worden gemaakt van Zwitsere huidtricot (Laib Yala - zware kwaliteit) en worden gevuld met biologisch gekaarde wol van Zuid-Duitse merinoschapen. Hun haren zijn meestal gemaakt met DollyMo mohair. Soms ook met andere mohair, alpacaharen of andere natuurlijke haren. De ogen en mond werden gemaakt met DMC borduurgaren of worden gepriktvilt. Ze hebben zachte blozende wangen door bijenwaskrijt.

Hoe onderhoud je je pop?

Veel poppen zijn geliefde en trouwe vrienden van een kind en hoe meer een kind ermee speelt, hoe 'vuiler' ze kunnen worden.

Al vind ik het persoonlijk niet per se erg als een pop een bewijs draagt ​​van zijn liefde en het leven dat hij tot nu toe heeft geleefd. En ook de "poppenouders" kan het vaak niet schelen, want zij houden van de vertrouwde geur, look en feel van hun vriend. Maar ik begrijp ook de wens van "poppengrootouders" om de favoriete pop van hun kind af en toe schoon te maken.

Poppen gemaakt van stof en gevuld met wol kunnen in tegenstelling tot plastic poppen zelfs gemakkelijk en snel worden gerepareerd.

Maar toch moet men bij het schoonmaken van een Waldorfpop een paar basiszaken in gedachten houden om een ​​lang leven voor de geliefde vriend te garanderen.

 

Enkele algemene tips:

 • Waldorfpoppen zijn gevuld met biologische schapenwol, ze horen dus niet in de droger! Wol verdraagt ​​​​niet meer dan 30° C.
 • Ook de wasmachine zou je laatste optie moeten zijn. Probeer de vlekken er liever uit te krijgen door de pop met de hand te wassen.
 • Als je het wassen van de pop in de wasmashine niet kunt vermijden, kies dan altijd het wolprogramma zonder centrifugeren.
 • Vermijd ook drogen in direct zonlicht of op hete radiatoren.
 • Denk eraan: probeer eerst en vooral de vervuiling op een klein plekje weg te spoelen met alleen handwarm water. Als de vlek hierdoor niet wordt verwijderd, kunt u wat milde zeep en een borsteltje toevoegen om de vlek te behandelen.

 

 

Licht bevuild:

 

Als het popje licht vuil is, kan je het wassen met een washandje met wat vloeibaar wolwasmiddel of babyshampoo. Wrijf één kant op en met de draadrichting van het tricot mee om lelijk worden van het tricot te voorkomen. Onder een zachtjes lopende kraan kan de zeep weggespoeld worden, zo wordt de pop niet door en door nat.

Door dit regelmatig te doen voorkom je dat de pop te vuil wordt.

 

Sterk bevuild:

 

Als de pop door en door vuil is, dan moet hij volledig worden gewassen.

Maak hiervoor een lauw sopje met slechts een beetje wolwasmiddel. Om de volledige pop te wassen, moet je zachtjes in de pop knijpen, ook bij het uitspoelen. Spoel tot er helder water uit de pop komt, knijp zoveel mogelijk water uit de pop en rol hem in een grote handdoek.

 

Omdat de pop door en door nat is, moet hij gecentrifugeerd worden. Sluit het pakketje met een elastiek of stop hem in een sloop. Zo is de pop goed beschermd. Centrifugeer niet te lang en op het laagste toerental. Doe dit niet waar het kind bij is. Duw daarna de pop weer in model en laat rustig drogen.

 

Het kan zijn dat de wangetjes weer wat moeten bijgekleurd worden met wangenrood.

Waarom zou ik voor een handgemaakte pop kiezen?

Er zijn vele voordelen aan een handgemaakte pop:  

 • De pop is gevuld met schapenwol en voelt dus zacht aan. Wol heeft de eigenschap om de omgevingstemperatuur aan te nemen. Hierdoor voelen deze poppen in tegenstelling tot plastieke poppen altijd aangenaam aan.
 • De pop is gemaakt van natuurlijke materialen en is dus duurzaam.
 • Elke pop is met de hand gemaakt en dus uniek.
 • De armen en benen zijn soepel en dus gemakkelijk aan- en uit te kleden.
 • Je kunt een 'pop op maat' bestellen, d.w.z. dat haarkleur kapsel, huidskleur, grootte, soort kunnen gekozen worden.

 

Zijn de geboortepoppen, herinneringspoppen of gepersonaliseerde poppen speelgoed?

De poppen zijn GEEN speelgoed! Ik wil absoluut benadrukken dat de poppen niet als speelgoed kan fungeren. De poppen mogen niet in een kinderbed, wieg of in de box worden meegenomen. Elk product is uniek en is daarom niet voorzien van een veiligheidslabel. 

Wat is de beste leeftijd om een pop te schenken?

Ik maak Waldorf geinspireerde poppen voor liefhebbers van 4 tot 120 jaar oud. De geboortepoppen en herinneringspoppen zijn gevoelig. ZE zijn daarom niet geschikt voor kleine kinderhandjes. Daarnaast maak ik artistieke poppen. Dit zijn poppen voor volwassen liefhebbers en verzamelaars. 

Tenzij anders vermeld in de beschrijving, zijn de poppen niet geschikt/veilig, voor een kinderen onder 3 jaar oud! 

Mag je de poppen knuffelen?

Ja natuurlijk mag er geknuffeld worden met je unieke pop. Let op, de poppen kunnen niet volledig gewassen worden. Sommige vlekken zijn niet meer te verwijderen.

Hoe neem ik een pop vast die verzwaard is zoals bv. de geboortepop?

Belangrijk is dat je de pop vastneemt zoals je een baby vastneemt. Neem de pop niet vast door ze op te tillen aan een arm, been of hoofd. Ondersteun goed de billen, het lichaam en het hoofd. Gooi niet met de pop want daar kan de pop niet tegen.

Geef je poppenworkshops?

Voorlopig eventjes niet.

Verkoop je een patroon, tutorial of handleiding om poppen te maken?

Ja hoor, onder 'zelf poppen maken' vind je een zelfmaakcursus. 

Deze zelfmaakcursus bestaat uit:

 • het poppenpatroon voor een pop van 40 cm
 • een werkbeschrijving van 30 pagina's met 130 foto's
 • én een 10-tal videotutorials die alle stappen weergeven. 

Hoe lang duurt het vooraleer mijn pop af is?

Van zodra we al je wensen besproken hebben en ik je een productvoorstel heb bezorgd, weet je ook wanneer je je pop zult hebben.

De levertijd verschil naargelang de periode in het jaar. In het najaar is het vaak wat drukker omwille van de feestdagen. In de zomermaanden is het vaak wat rustiger. Wil je zeker weten dat het op tijd klaar is? Zorg dat je op tijd contact met me opneemt! Mocht je iets graag voor een specifieke datum willen hebben, laat het me zo snel mogelijk weten en dan bekijk ik de mogelijkheden. Ook hier geldt: hoe vlugger je iets laat weten, hoe groter de kans dat ik het op tijd klaar heb.

Daarnaast wil nog meegeven dat dit mijn bijberoep is en dat ik hiernaast ook lesgeef in het secundair onderwijs. Ook dit bepaalt sterk mijn planning en kan voor wat langere wachttijden zorgen.

Vragen over de tastbare herinneringen

Wat is een tastbare herinnering?

Een tastbare herinnering is een op maat gemaakt product van dierbare of betekenisvolle kleding of stof. Het is een aandenken aan een bijzonder persoon of een fijne periode. Door een tastbare herinnering te laten maken, geef je deze stofjes een tweede leven en kun je van mooie herinneringen dagelijks en levenslang genieten. Bij iedere tastbare herinnering hoort een persoonlijk verhaal, een mooie herinnering. Elke tastbare herinnering is dan ook uniek. Ik voel me telkens vereerd om te mogen werken aan deze unieke tastbare herinneringen en ben telkens blij en dankbaar met het vertrouwen dat ik krijg.

Elke tastbare herinnering wordt op maat en volledig naar jouw wensen gemaakt. Alles gebeurt in overleg en is bespreekbaar.

 

Wat kan een tastbare herinnering uit stof zoal zijn:

- een knuffel (een beer, een kat/hond, walvis, octopus...)

- een kussen

- een deken

- een tas

- een pennenzak

- ...

Alles is mogelijk en bespreekbaar.

Heb ik zelf inspraak bij het ontwerp van mijn tastbare herinnering?

Ja, liefst zelf. Ik werk het liefst op maat en volledig volgens jou wens. Op die manier kunnen we beiden tevreden zijn over wat ik voor jou maak. Ook tijdens het maakproces zal ik soms nog afstemmen wat je voorkeur heeft bv. rond kleurgebruik. 

Moet er eerst iemand overleden zijn voordat je een tastbare herinnering kunt laten maken?

Nee, zeker niet. Alle dierbare kleding kan gebruikt worden voor een tastbare herinnering. Van sommige kledij kun je gewoon geen afscheid nemen omdat er leuke of minder leuke herinneringen aan zitten. Denk bijvoorbeeld aan de eerste kleertjes van je baby, je favoriete outfit, trouwkledij... 

Welke kleding / stoffen zijn geschikt?

Vrijwel alle stoffen kan ik gebruiken voor het maken van een tastbare herinnering. Mocht je toch twijfelen of het zou gaan, kun je me gerust een foto sturen van de kleding die je hebt en ik denk met je mee over geschikte mogelijkheden.

Hoe lang duurt het voordat mijn tastbare herinnering klaar is?

Van zodra we al je wensen besproken hebben en ik je een productvoorstel heb bezorgd, weet je ook wanneer je je product zult hebben.

De levertijd verschil naargelang de periode in het jaar. In het najaar is het vaak wat drukker omwille van de feestdagen. In de zomermaanden is het vaak wat rustiger. Wil je zeker weten dat het op tijd klaar is? Zorg dat je op tijd contact met me opneemt! Mocht je iets graag voor een specifieke datum willen hebben, laat het me zo snel mogelijk weten en dan bekijk ik de mogelijkheden. Ook hier geldt: hoe vlugger je iets laat weten, hoe groter de kans dat ik het op tijd klaar heb.

Daarnaast wil nog meegeven dat dit mijn bijberoep is en dat ik hiernaast ook lesgeef in het secundair onderwijs. Ook dit bepaalt sterk mijn planning en kan voor wat langere wachttijden zorgen. 

Kan ik de kleding brengen of moet ik die opsturen?

Dit gebeurt in samenspraak. Als je in de buurt van Izegem woont, kan je de kledij gerust brengen na afspraak en ben je van harte welkom. Lukt dit niet, dan kan je dit zeker opsturen. Ik geef je dan zeker de nodige instructies mee. 

Als ik de kledij opstuur, betaal ik er dan zelf voor?

Ja, je betaalt inderdaad zelf voor het op- en terugsturen van de kleding.

Wat gebeurt er als er kleding niet gebruikt wordt?

Dit wordt in samenspraak beslist. Je kan zelf je wensen hieromtrent aangeven. Ik gooi niets weg zonder je toestemming. 

Hoe onderhoud ik mijn tastbare herinnering?

Knuffels:

De knuffels worden beter niet in de wasmachines gestoken. De vulling blijft mooier en goed in model als je dit niet doet. Wanneer de knuffel licht bevuild is kan je met een borsteltje of een vochtige schoonmaakdoek de knuffel gereinigd worden. Via een handwassopje en liggend drogen kan je een sterk bevuilde knuffel reinigen. Maar doe dit pas als het echt niet anders kan.

 

Kussenhoezen en dekens:

Deze kunnen worden gereinigd in de wasmachine op 30 graden met een kort wasprogramma en een beetje wasverzachter. Laat het liggend drogen.